onepixel_1883712-a

Hva er erklæringens Hvem, Hva, Hvorfor?

1. HVEM står bak erklæringen og prosjektets nettsted?

Det korte svaret er at erklæringen er et teamarbeid som har involvert mer enn 50 ledere i ca 30 kristne organisasjoner og kirkesamfunn.

Et lengre svar er dette:

Prosjektet startet opp i slutten av mai 2024 da Stiftelsen MorFarBarn inviterte en del kristne pastorer og ledere i Kristiansand til et lunsjmøte for å drøfte om det er behov og interesse for å etablere en felles plattform, og på sikt et uformelt nettverk, som fokuserer på tematikken kjønn, seksualitet og ekteskap.

De 10 deltakerne på møtet, fra åtte forskjellige kristne sammenhenger, var enige om at det både er behov og stor interesse for å legge til rette for et slik prosjekt. Det var også enighet om at et godt sted å begynne, vil være å formulere en erklæring som danner plattformen for et slikt samarbeid.

Det ble derfor nedsatt en redaksjonskomité med fire personer fra fire ulike kristne sammenhenger.

Etter to nye møter i redaksjonskomiteen og i prosjektgruppa på 12-15 personer, ble det bestemt at vi ønsket å invitere til et nasjonalt samarbeid om erklæringen.

I slutten av august 2024 ble det derfor sendt ut en invitasjon til over 30 kristne organisasjoner og kirkesamfunn. I løpet av september måned og fram mot den offentlige lanseringsdagen 15. oktober kom det tilbakemelding fra 31 enheter om at de ønsket å bli medutgivere av erklæringen.

Underveis ble alle medutgivere oppfordret til å komme med innspill til teksten, og det foregikk en dialog med flere av enhetene der de presenterte forslag til justeringer og forbedringer. Så å si alle disse innspillene ble tatt til følge. Det foregikk også en verdifull dialog med fagfolk som vi henvendte oss til for å få deres evaluering av teksten i erklæringen.

Nettstedet blir driftet av fire personer fra fire ulike kristne sammenhenger. De avgjør hva som publiseres på nettstedet, men er lydhøre for alle innspill fra medutgivere av erklæringen og fra  brukere som har innspill og forslag til forbedringer. Medutgiverne stiller seg bak teksten i erklæringen, men de står ikke ansvarlige for det som legges ut på nettsiden.

2. HVA er innhold og fokus i erklæringen?

Prosjektgruppa bestemte tidlig at man ønsket å lage en kortfattet erklæring med en klar struktur, og at et eget nettsted skulle inneholde ressurser som dokumenterer, begrunner og forklarer de ulike punktene i erklæringen. Man valgte å bruke ordene Bibelen, Biologien og Barnet som disposisjon. Disse tre stikkordene dekker godt hva som står på spill i dagens kultursituasjon, og hva mange kristne blir utfordret på.

Fordi barneperspektivet langt på vei er neglisjert i samtalen omkring kjønn og seksualitet – også i mange kristne sammenhenger – er dette et bevisst fokus i erklæringen.

Beslutningen om å inkludere begrepene «kjønns- og seksualitetsmangfold» i erklæringens tittel, har bl.a. sin bakgrunn i «Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023-2026)». Planens 49 tiltak inneholder også fire tiltak rettet mot tros- og livssynssamfunn, der det uttalte målet er å påvirke alle samfunnsarenaer til å akseptere og tilpasse seg ideologien som ligger under begrepet «kjønns- og seksualitetsmangfold».

At Regjeringen bruker samme begreper i handlingsplanens tittel som Foreningen FRI gjør i navnet sitt, er tankevekkende: «FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold». Hvordan skal kristne personer, kirkesamfunn og organisasjoner møte presset om å tilpasse seg noe de er svært skeptiske til? En del av svaret er å stå sammen og bygge en felles plattform, noe erklæringen er ment å bidra til.

3. HVORFOR ble dette prosjektet startet?

I den ånds- og kultursituasjonen som vi alle er en del av, respekterer vi fullt ut som kristne at mange tenker annerledes enn oss. Dette er helt naturlig i et pluralistisk og sekulært samfunn.

Denne erklæringen er ikke skrevet fordi vi som kristne forakter, ser ned på, fordømmer eller hater alle som ikke tenker, tror og lever i tråd med det vi mener er Guds design for menneskelivet. Tvert imot. Vi ønsker dem alt godt.

Men vi vil hevde vår rett til å bygge livet vårt på andre verdier enn dem som regnes som «moderne», «progressive», «politisk korrekte» osv. 

Budskapet i erklæringen og i dette prosjektet er først og fremst et forsvar for – og en bekreftelse av – hva vi som kristne tror på og vil bygge livet vårt på. Budskapet er ikke ment å fordømme alt vi er uenige i, men er et positivt JA til sannheter, verdier og overbevisninger som er grunnleggende viktige for oss.

Følgende Ja-budskap sammenfatter mye av budskapet i erklæringen og uttrykker viktige aspekter ved vår visjon og vårt verdigrunnlag innenfor tematikken kjønn og seksualitet, ekteskap og barn:

  • Ja til Bibelen som forpliktende norm for tro, lære og liv.
  • Ja til ekteskapet som Guds skaperordning for én mann og én kvinne.
  • Ja til mor-far-barn-relasjonens særstilling og unike betydning.
  • Ja til barns gudgitte rett til å kjenne sin egen mor og far.
  • Ja til at Gud har skapt mennesket som to kjønn.
  • Ja til barneperspektivet i alle kirkers teologi og praksis.
     

* Erklæringens gavekonto: 3000 67 46655

* Erklæringens VIPPS-konto: 944920